Domácí chleba
By Olga Pokorná Hlavní jídlo, Předkrmy, Snídaně Česká kuchyně Pečená jídla
Duben 3, 2020
- Prep: 15 MIN
- Total Time: 3 HRS 15 MIN
-
15 MIN
3 HRS
3 HRS 15 MIN
- 1 porce
Postup
Do velké mísy dáme nejdříve tekuté ingredience - vodu, ocet a pak přidáme sypké ingredience - kmín, ocet, sůl a mouku.
Do mouky uděláme důlek a do něho nasypeme kvasnice / droždí a vařečkou zpracujeme všechny ingredience pomalým hnětením, jako to dělávaly naše babičky. Těsto musí být kompaktní, vzdušné a dělat bublinky.
Takto připravené těsto zakryjeme látkovou utěrkou, dáme na teplé místo a necháme 120 Minut kynout.
Po 2 hodinách těsto přendáme do připravené keramické mísy, kterou vymažeme máslem, aby se chleba pěkně vyklopil. Těsto v míse rovnoměrně rozprostřeme a mokrou rukou uhladíme vršek, aby byl chleba hezky hladký a lesklý.
Chleba pečeme 25 Minut přiklopený víkem na 200 stupňů Celsia a pak 25 Minut odkrytý na 200 stupňů Celsia.