Domácí chleba

By Olga Pokorná  , ,     

Duben 3, 2020

0.0
  • Prep: 15 MIN
  • Total Time: 3 HRS 15 MIN
  • 15 MIN

    3 HRS

    3 HRS 15 MIN

  • 1 porce

Ingredience

290 g - 2 hrnky - žitná mouka

290 g - 2 hrnky - polohrubá mouka

500 ml - 2 hrnky studené vody

1 lžička - kmín

1 lžička - ocet

1 lžička - sušené droždí / kvasnice

2 lžičky sůl

máslo na vymazání

keramická mísa s víkem

Postup

Do velké mísy dáme nejdříve tekuté ingredience - vodu, ocet a pak přidáme sypké ingredience - kmín, ocet, sůl a mouku.

Do mouky uděláme důlek a do něho nasypeme kvasnice / droždí a vařečkou zpracujeme všechny ingredience pomalým hnětením, jako to dělávaly naše babičky. Těsto musí být kompaktní, vzdušné a dělat bublinky.

Takto připravené těsto zakryjeme látkovou utěrkou, dáme na teplé místo a necháme 120 Minut kynout.

Po 2 hodinách těsto přendáme do připravené keramické mísy, kterou vymažeme máslem, aby se chleba pěkně vyklopil. Těsto v míse rovnoměrně rozprostřeme a mokrou rukou uhladíme vršek, aby byl chleba hezky hladký a lesklý.

Chleba pečeme 25 Minut přiklopený víkem na 200 stupňů Celsia a pak 25 Minut odkrytý na 200 stupňů Celsia.

Chleba vyndáme z mísy na mřížku a necháme vychladnout.

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.